2010. március 28., vasárnap

A hír - vázlat

Pontos definíciója nincs, mégis legtöbbször "új információként" határozzuk meg. A közönség számára az a hír, ami őt érdekli.
Hírnek tekinthető a tömegmédiában megjelenő olyan tudósítás, amely:
- tényeket, vagy eseményeket mutat be;
- olyan információkat tartalmaz, amelyek sok emberre tartoznak;
- újdonságértéke van.

Alapvető társadalmi funkciói:
- az emberek tájékoztatása
- a társadalmi érintő kérdések közötti fontossági sorrend kialakításához szükséges.

A híreket elsősorban témáik alapján ítéljük meg. Annak alapján, amiről beszámolt és amiről tudósított az adott műsor, vagy újság.
A hír a közönség számára "használati" értékkel bírhat: az információk tényleges értéke és szórakoztató jellege egyaránt lényeges. A legtöbb hír azonban a médiában való elhangzása révén lesz lényeges, függetlenül valódi súlyától. Így a média szinte kijelöli az emberek számára az érdeklődés tárgyát, a napi beszédtémát. Mivel sok témában nincs személyes tapasztalatunk, ezért kénytelenek vagyunk a médiumok információira hagyatkozni. A hírfolyam gyakran torzítva jelenik meg előttünk, ezért sosem tekinthető a valóság tükrének.

"Eseménygyártók": az információk, amikből hír lesz médiaintézményeken futnak keresztül, ezek természetes szűrői (hírigazgatók, szerkesztők, főszerkesztők, újságírók) döntenek arról, hogy mi és miképp kerülhet az újságok lapjaira, vagy adásba.

A hírügynökségek: elsődleges hírforrások. Az 1840-es évektől számos nemzeti, majd nemzetközi ügynökség alakult. A Magyar Távirati Iroda alapítói: Maszák Hugó és Egyesy Géza 1880. november 23-án fordultak kérelemmel Tisza Kálmán miniszterelnökhöz egy olyan iroda létrehozásáért, amelynek legfőbb feladata távirati tudósítások küldése vidéki lapoknak és rövid tudósítások beszerzése országszerte. Mai napig tényszerű hírek közvetítése a legfőbb feladata.

A pártatlanság elve: részben függetlenséget jelent; azt mondja ki, hogy a sajtóban megjelenő híradások kiválasztásában és megformálásában semmiféle külső nyomás nem érvényesülhet.

1 megjegyzés:

  1. Fox Sports VR Review - Thakasino 카지노 가입 쿠폰 카지노 가입 쿠폰 카지노 카지노 10cric 10cric 949Sonic Dash Games 2 - Sonic and the Hedgehog 2: Sonic 3 and the

    VálaszTörlés